Kort fortalt
Pedagognormen står i forskrift om pedagogisk bemanning og dispensasjon i barnehager § 1. Forskriften er gitt med hjemmel i barnehageloven § 25.
- Barnehagen skal ha en forsvarlig pedagogisk bemanning.
- Det skal være minst én pedagogisk leder per sju barn under tre år.
- Det skal være minst én pedagogisk leder per 14 barn over tre år.
- Ett barn til utløser krav om en ny fulltidsstilling som pedagogisk leder.
Normen gjelder barnehagen som helhet. Den sier ikke noe om hvor store gruppene skal være eller hvilken avdeling barna går på.
Tallene er et minstekrav. Første ledd sier at den pedagogiske bemanningen skal være forsvarlig. Departementet har forklart at denne plikten gjelder uavhengig av tallgrensene. I noen barnehager må derfor hver pedagogisk leder ha ansvar for færre barn enn normen tillater.
Hvem kan være pedagogisk leder?
Barnehageloven § 25 krever at pedagogiske ledere er utdannet barnehagelærere. Annen treårig pedagogisk utdanning på høgskolenivå med videreutdanning i barnehagepedagogikk regnes som likeverdig.
Har dere ikke fått kvalifiserte søkere, kan dere søke om dispensasjon fra utdanningskravet. Det kommer vi tilbake til nedenfor.
Alder, styrer og korte dager
Alder. Barn regnes som over tre år fra og med august det året de fyller tre år. Samme regel gjelder for bemanningsnormen.
Styrer. Styrerens tid til administrasjon og ledelse skal ikke regnes med i pedagognormen. Tiden styreren bruker direkte med barna, kan derimot telle. Departementet forklarte det slik da regelen ble innført: Bruker styreren halve tiden på ledelse, teller styreren som en halv pedagogisk leder.
Korte dager. Har over halvparten av barna avtalt oppholdstid under seks timer per dag, skal dere regne om til heltidsplasser. Ellers er det antall barn som teller.
Slik regner du ut kravet
Departementet beskrev at pedagognormen beregnes ut fra antall stor- og småbarnsplasser. Siden et lite barn gir dobbelt så mye pedagogtid som et stort, kan dere gjøre alle barna om til store. Ett barn under tre år tilsvarer da to barn over tre år. Deretter deler dere på 14.
Her skiller pedagognormen seg fra bemanningsnormen. Udir skriver at dere skal runde opp til nærmeste hele årsverk når dere regner pedagognormen.
Eksempel: En barnehage har 14 barn under tre år og 30 barn over tre år.
| Steg | Utregning | Resultat |
|---|---|---|
| Små barn gjort om til store | 14 × 2 | 28 |
| Store barn | 30 | 30 |
| Sum i samme enhet | 28 + 30 | 58 |
| Delt på 14 | 58 ÷ 14 | 4,14 |
| Krav til pedagogiske ledere | Rundet opp | 5 årsverk |
Dere får samme svar ved å regne hver gruppe for seg: 14 ÷ 7 = 2 og 30 ÷ 14 = 2,14. Summen er 4,14, og det rundes opp til 5.
Tok barnehagen inn to færre store barn, ville summen bli 56. Det gir nøyaktig 4,0 og dermed fire pedagogiske ledere. Ett eller to barn kan altså utløse en hel stilling.
Hva skjer i august?
Augustregelen kan endre kravet midt i året. Tenk deg at fire av de 14 små barna fyller tre år i år. Fra august har barnehagen da 10 små og 34 store barn. Regnestykket blir 10 × 2 + 34 = 54. Delt på 14 gir det 3,86, som rundes opp til 4. Kravet går altså ned fra fem til fire pedagogiske ledere. Tar dere inn nye små barn samtidig, kan det gå motsatt vei. Regn derfor på nytt før hvert barnehageår.
Forholdet til bemanningsnormen
Pedagognormen og bemanningsnormen er to ulike krav. Begge må være oppfylt samtidig. Pedagogiske ledere teller med i begge.
| Pedagognormen | Bemanningsnormen | |
|---|---|---|
| Hjemmel | Forskrift om pedagogisk bemanning § 1 | Barnehageloven § 26 |
| Barn under tre år | 7 per pedagogisk leder | 3 per ansatt |
| Barn over tre år | 14 per pedagogisk leder | 6 per ansatt |
| Avrunding | Rundes opp til hele årsverk | Desimaltall, ingen avrunding |
| Eksempelet over | 5 årsverk | 9,67 årsverk |
I eksempelet må altså minst 5 av de 9,67 årsverkene være pedagogiske ledere. Mange små barn slår ut i begge normene. Regn derfor på begge samtidig når dere planlegger opptaket.
Dispensasjon
Forskriften har to typer dispensasjon. Begge innvilges av kommunen for inntil ett år om gangen.
Fra selve normen (§ 2). Kommunen kan gi dispensasjon fra § 1 når særlige hensyn tilsier det og eieren søker. Søknaden skal ha med en uttalelse fra samarbeidsutvalget.
Fra utdanningskravet (§ 3). Kommunen kan gi dispensasjon fra utdanningskravet for styrer og pedagogisk leder. Det forutsetter at eieren søker, at stillingen er lyst ut offentlig, og at ingen kvalifiserte har søkt. Dispensasjonen er personlig og knyttet til én stilling i én barnehage.
Kommunens vedtak kan påklages til statsforvalteren.
Forskriften stiller også krav til styreren i § 4. Hver barnehage skal ha en styrer som har daglig kontakt med og følger opp barnehagen. Barnehager kan bare unntaksvis dele styrerressurs, og bare hvis det ikke svekker ressursen til hver barnehage.
Typiske feil
- Å regne per avdeling. Normen gjelder hele barnehagen.
- Å glemme å runde opp. 4,14 betyr fem pedagogiske ledere, ikke fire.
- Å telle styrerens ledertid. Bare tid direkte med barna kan regnes med.
- Å glemme augustregelen. Barn som fyller tre i år, teller som store fra august.
- Å tro at oppfylt norm alltid er nok. Bemanningen skal også være forsvarlig, og det kan kreve flere pedagoger enn tallene tilsier.
- Å søke dispensasjon for sent. Dispensasjon fra utdanningskravet krever at stillingen først er lyst ut.
Sjekkliste
- Tell barn under og over tre år per august.
- Gjør om til samme enhet og del på 14.
- Rund opp til hele årsverk.
- Trekk fra styrerens tid til ledelse og administrasjon.
- Sjekk at alle pedagogiske ledere har godkjent utdanning eller dispensasjon.
- Sjekk at bemanningsnormen også er oppfylt.
- Søk dispensasjon i god tid, med uttalelse fra samarbeidsutvalget der det kreves.
Vanlige spørsmål
Hva er pedagognormen?
Barnehagen skal ha minst én pedagogisk leder per sju barn under tre år og én per 14 barn over tre år. Kravet står i forskrift om pedagogisk bemanning og dispensasjon i barnehager § 1.
Skal vi runde opp når vi regner pedagognormen?
Ja. Ett barn over grensen utløser krav om en ny fulltidsstilling som pedagogisk leder. Udir skriver at pedagognormen rundes opp til nærmeste hele årsverk.
Teller styreren med i pedagognormen?
Bare den tiden styreren arbeider direkte med barna. Tid til administrasjon og ledelse skal ikke regnes med.
Gjelder normen per avdeling?
Nei, normen gjelder barnehagen som helhet. Den stiller ikke krav til gruppestørrelse eller hvilken gruppe barna tilhører.
Hvem gir dispensasjon fra pedagognormen?
Kommunen, for inntil ett år om gangen når særlige hensyn tilsier det. Eieren må søke, og søknaden skal ha med uttalelse fra samarbeidsutvalget.
Hva er forskjellen på pedagognormen og bemanningsnormen?
Pedagognormen gjelder antall pedagogiske ledere og rundes opp. Bemanningsnormen gjelder alle ansatte i direkte arbeid med barna og bruker desimaltall.
Kilder
- Forskrift om pedagogisk bemanning og dispensasjon i barnehager (Lovdata)
- Forskrift om pedagogisk bemanning § 1 (Lovdata)
- Forskrift om pedagogisk bemanning § 2 (Lovdata)
- Forskrift om pedagogisk bemanning § 3 (Lovdata)
- Forskrift om pedagogisk bemanning § 4 Krav til styrer (Lovdata)
- Barnehageloven § 25 Pedagogisk bemanning (Lovdata)
- Udir: Beregning av bemanningsnorm for heltids- og deltidsplasser (tolkning 2018)
- Kunnskapsdepartementet: Høringsnotat om minimumsnorm for grunnbemanning og skjerpet pedagognorm (2017)
Om forfatteren. Terje Lien er lektor og grunnlegger av Vinka, en app for beskjeder, oppmøte, bilder og bemanning i barnehagen. Guidene er faktasjekket mot lovtekst og veiledning fra Lovdata, Utdanningsdirektoratet, Datatilsynet og andre offentlige kilder, og oppdateres når reglene endres.