VinkaEtt vink unna
Introduksjonspris 490 kr i måneden for hele barnehagen, uansett antall barn · 30 dager gratis· 30 dager gratisStart gratis

Vinka › Guider › Bemanning og hverdag

Bemanning og hverdag

Bemanningsnormen i barnehagen: hvem teller, og hvordan regner du ut kravet?

Barnehageloven § 26 krever minst én ansatt per tre barn under tre år og én ansatt per seks barn over tre år. Normen regnes i årsverk for hele barnehagen, ikke minutt for minutt. I tillegg skal bemanningen være tilstrekkelig gjennom hele åpningstiden.

Kort fortalt

Bemanningsnormen står i barnehageloven § 26 andre ledd. Barnehagen skal ha minst én ansatt per tre barn under tre år. For barn over tre år er kravet minst én ansatt per seks barn.

Normen er et minstekrav. Første ledd i samme paragraf sier at bemanningen må være tilstrekkelig til at personalet kan drive en tilfredsstillende pedagogisk virksomhet. Begge kravene gjelder samtidig, og det ene erstatter ikke det andre.

Når regnes et barn som over tre år?

Loven gir et klart svar. Barn regnes som over tre år fra og med august det året de fyller tre år. Selve fødselsdagen spiller altså ingen rolle for normen.

Et barn som fyller tre år i desember, regnes dermed som stort barn allerede fra august samme år. Et barn som fyller tre i januar, regnes som lite barn fram til august. Den samme regelen gjelder for pedagognormen.

Hvem teller med i grunnbemanningen?

Utdanningsdirektoratet (Udir) legger vekt på hva den ansatte faktisk gjør, ikke på stillingstittelen. Normen omfatter årsverk som er satt av til det ordinære og direkte arbeidet med barna.

Teller med:

Teller ikke med:

Gjør kjøkkenassistenten også annet arbeid med barna, må det vurderes konkret. Det avgjørende er om personen deltar i det ordinære og direkte arbeidet med barna.

Udir har også slått fast at normen må oppfylles med folk barnehagen selv har ansatt. Innleie fra et annet selskap holder ikke for å nå minstekravet. Bemanning ut over normen kan dere løse slik dere vil.

Slik regner du ut kravet

Udir beskriver metoden i en tolkning fra 2018. Dere gjør først alle barna om til samme enhet. Ett barn under tre år tilsvarer to barn over tre år. Deretter deler dere på seks.

Svaret blir ofte et desimaltall. Det tallet er minstekravet i årsverk. Dere skal ikke runde opp til nærmeste hele årsverk, slik dere gjør for pedagognormen. Dere kan i stedet bruke prosentstillinger.

Eksempel: En barnehage har 14 barn under tre år og 30 barn over tre år.

StegUtregningResultat
Små barn gjort om til store14 × 228
Store barn3030
Sum i samme enhet28 + 3058
Krav til grunnbemanning58 ÷ 69,67 årsverk

Dere får samme svar ved å regne gruppene hver for seg: 14 ÷ 3 = 4,67 og 30 ÷ 6 = 5. Til sammen blir det 9,67 årsverk.

Hva betyr 9,67 årsverk i praksis? Dere kan for eksempel ha ni hele stillinger og én stilling på 67 prosent. Dere kan også fordele årsverkene på flere deltidsstillinger. Det viktige er at summen av stillingsprosentene i direkte arbeid med barna blir minst 9,67.

Deltidsplasser krever litt omtanke. Udir sier at to barn som deler én plass og ikke er der samtidig, kan telles som ett barn. Er de der samtidig, teller de som to.

Normen gjelder ikke hvert minutt

Åpningstiden er vanligvis lengre enn en arbeidsdag. Udir skriver derfor at minstenormen ikke krever at de ansatte er til stede hele åpningstiden. Normen sier hvor mange årsverk dere skal ha, ikke hvor mange voksne som skal være på gulvet klokka 07.15.

Det betyr ikke at alt er lov tidlig og sent på dagen. Kravet om tilstrekkelig bemanning gjelder hele åpningstiden. Udir peker blant annet på at det må være nok ansatte når barna leveres og hentes. Dere må også kunne håndtere uforutsette hendelser, som brannalarm eller skader.

Sykefravær og vikarer

En sykemeldt ansatt teller fortsatt med i årsverkene. Normen er altså formelt oppfylt selv om noen er borte. Men kravet om tilstrekkelig bemanning gjelder uansett hvor mange som er syke.

Udir skriver at det forventes at barnehagen setter inn vikar ved slikt fravær. Vurderingen skal gjøres for hele åpningstiden. Faste vikarer som kjenner barna, gir mer trygghet for både barn og foreldre.

Planleggingstid og møter tar også voksne bort fra barnegruppa. Udir påpeker at det likevel må være nok folk igjen hos barna. Det samme gjelder når dere flytter ansatte mellom avdelinger over lengre tid.

Det er barnehageeieren som har ansvaret for at regelverket følges. I praksis er det ofte styreren som vurderer bemanningen fra dag til dag. Udir skriver at ansatte som mener bemanningen ikke er tilstrekkelig, bør si fra til styrer, eier eller kommunen. Skriv ned vurderingene. Det gjør internkontroll og eventuelt tilsyn enklere.

Typiske feil

Trenger dere unntak, kan kommunen gi dispensasjon for inntil ett år om gangen når særlige hensyn tilsier det. Søknaden skal ha med en uttalelse fra samarbeidsutvalget. Kommunens vedtak kan påklages til statsforvalteren.

Sjekkliste

Vanlige spørsmål

Hva er bemanningsnormen i barnehagen?

Barnehagen skal ha minst én ansatt per tre barn under tre år og minst én ansatt per seks barn over tre år. Kravet står i barnehageloven § 26 andre ledd.

Når regnes et barn som over tre år?

Fra og med august det året barnet fyller tre år. Fødselsdagen har ikke betydning for normen.

Teller styreren med i bemanningsnormen?

Bare den tiden styreren arbeider direkte med barna. Tid til administrasjon og ledelse teller ikke.

Må normen være oppfylt hele dagen?

Nei, normen måles i årsverk og krever ikke at alle er til stede hele åpningstiden. Kravet om tilstrekkelig bemanning gjelder derimot hele åpningstiden.

Må vi sette inn vikar når noen er syke?

Udir forventer at barnehagen setter inn vikar når fraværet gjør at bemanningen ikke lenger er tilstrekkelig. Vurderingen gjelder hele åpningstiden.

Skal vi runde opp til hele årsverk?

Nei. For bemanningsnormen er desimaltallet minstekravet, og dere kan bruke prosentstillinger. Det er pedagognormen som rundes opp.

Kilder

Om forfatteren. Terje Lien er lektor og grunnlegger av Vinka, en app for beskjeder, oppmøte, bilder og bemanning i barnehagen. Guidene er faktasjekket mot lovtekst og veiledning fra Lovdata, Utdanningsdirektoratet, Datatilsynet og andre offentlige kilder, og oppdateres når reglene endres.